زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

آرامش در غزوه حنین (قرآن)





آرامش خداوندی، بر رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و مجاهدان غزوه حنین نازل شد.


۱ - معنای سکینه



کلمه" سکینت" حالت قلبی است که موجب سکون نفس و ثبات قلب می‌شود، و بطوری که از تفسیر آیات برمی آید ملازم با ازدیاد ایمان بر ایمان است، و نیز ملازم با کلمه تقوا است، که قلب آدمی را به پرهیز از محرمات الهی وادار می‌سازد. باید دانست که معنای این کلمه غیر از معنای کلمه عدالت است، چون عدالت ملکه ایست نفسانی که آدمی را از ارتکاب گناهان کبیره باز می‌دارد، بخلاف سکینت که هم از کبائر نگاه می‌دارد و هم از صغائر. و لذا می‌بینیم که خدای تعالی در کتاب مجیدش، دادن سکینت را طوری بخود نسبت می‌دهد که از آن یک نوع اختصاص فهمیده می‌شود، مانند دادن روح که می‌فرماید: " دمیدم در آن از روح خودم"، و در باره سکینت هم می‌فرماید: " انزل الله سکینته: خداوند سکینت خودش را بر رسولش و بر مؤمنین نازل کرد". بلکه از پاره‌ای آیات برمی آید که سکینت از جنود خدای تعالی است.

۲ - اطمینان خاطر پیامبر



«لقد نصرکم الله فی مواطن کثیرة ویوم حنین... • ثم انزل الله سکینته علی رسوله وعلی المؤمنین...؛ خداوند شما را در جاهای زیادی یاری کرد (و بر دشمن پیروز شدید)؛ و در روز حنین (نیز یاری نمود)؛ در آن هنگام که فزونی جمعیتتان شما را مغرور ساخت، ولی (این فزونی جمعیت) هیچ به دردتان نخورد و زمین با همه وسعتش بر شما تنگ شده؛ سپس پشت (به دشمن) کرده، فرار نمودید• سپس خداوند «سکینه» خود را بر پیامبرش و بر مؤمنان نازل کرد؛ و لشکرهایی فرستاد که شما نمی‌دیدید؛ و کافران را مجازات کرد؛ و این است جزای کافران».
در موقعی که سپاه اسلام در اطراف سرزمین حنین پراکنده شده بود، و جز گروه کمی با پیامبر باقی نمانده بودند، و پیغمبر به خاطر فرار آنها شدیدا نگران و ناراحت بود، " خداوند آرامش و اطمینان خویش را بر پیامبرش و بر مؤمنان فرستاد.
سکینه یعنی خداوند آن رحمتى را كه نفس انسانى بدان آرام شود و ترس و خوف بدان زائل گردد نازل فرمود.

۳ - پانویس


 
۱. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۹، ص۳۰۱، ترجمه موسوی همدانی.    
۲. توبه/سوره۹، آیه۲۵.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۲۶.    
۴. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۷، ص۳۳۸.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۵، ص۳۲.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۱۸۷، برگرفته از مقاله «آرامش در غزوه حنین »    


رده‌های این صفحه : آرامش | غزوه حنین | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.